פרישה מהעבודה על רקע נגיף הקורונה

נגיף הקורונה השפיע כמעט על כל אחד ואחת מאתנו, כולל במישור התעסוקתי. מאות אלפי ישראלים פוטרו או יצאו לחופשה ללאפרישה מהעבודה על רקע נגיף הקורונה תשלום (חל"ת), בעוד שעסקים רבים בכל רחבי הארץ נסגרו לחלוטין. מעבר לסטטיסטיקה המדאיגה אסור לשכוח שכל מקרה הוא עולם ומלואו, עם אדם – ולרוב גם משפחה שלמה – שנפגעו בצורה הרמטית.

במאמר הבא נתייחס לסוגיה של פרישה מהעבודה על רקע נגיף הקורונה, נסביר לכם את המורכבות שלה (וזהו בהחלט נושא מורכב) ונספק לכם טיפים בדרך לקבלת מלוא הזכויות.

הבעיה: העדר קצבאות ומעניקים או קצבאות נמוכות מדי

בתחילת משבר הקורונה, כשלא היה ברור עוד שמדובר במשבר שנמשך חודשים ארוכים (וכלל הנראה גם שנים), מאות אלפי ישראלים החלו לנצל את ימי החופשה שנותרו להם. אלא שמאז התברר כי ימי החופשה פשוט לא מספיקים, מה שהותיר את המעסיקים עם כמה ברירות. הם יכלו להקפיא את העבודה רק לפרק זמן מסוים. החל"ת והאפשרות לקבלת דמי אבטלה שיפרו מעט את המצב, גם אם לא מדובר כאן בסכום שאותו אדם היה מרוויח בימים כתיקונם. לכן מעסיקים רבים היססו האם להוציא את עובדיהם לחל"ת: מצד אחד, אין להם בוודאי את היכולת הכלכלית להמשיך ולפרנס את העובדים כשהם יושבים בבית. מצד שני, ברור שהתמיכה שמספקת המדינה אינה מספיקה.

לכך ניתן להוסיף את הסוגיה של העובדים המבוגרים, שהיא מעציבה לא פחות. עם תחילת משבר הקורונה, נוצר מצב אבסורדי בו עובדים מבוגרים (מעל גיל 67) שפוטרו או הוצאות לחל"ת, כתוצאה מהמשבר, לא היו זכאים כלל לקבלת דמי אבטלה. הרשויות העניקו להם מענק הסתגלות, אולם הוא היה פשוט נמוך מדי וקבלתו לא הייתה מובנת מאליה. בהמשך שופרו מעט תנאי הזכאות, אולם עדיין רבים מגלים שהבור הכלכלי אליו הם נכנסו לא פשוט ליציאה.

בחודשים האחרונים היינו עדים ללא מעט חברות, כולל כמה מהגדולות במשק הישראלי, שהחליטו להציע לעובדים – בין אם מבוגרים ובין אם צעירים יותר – תוכניות שונות של פרישה מרצון. התקווה שלהן היא שחבילת הטבות הכוללת פיצויים מוגדלים בשיעור של עשרות או מאות אחוזים מהשכר, יחד עם הטבות פיננסיות אחרות, עשויים לדרבן עשרות עובדים לפרוש מרצון. בדרך זו החברות מצפות שיוכלו להימנע ממצבת עובדים גדולה בתקופה בה הפעילות במשק מוגבלת עד בלתי קיימת, ושבטווח הארוך ניתן יהיה לצמצם מעט מהיקפי הנזק הפיננסי שהחברות האלה חוות.

כאוס ועימות מול המעסיקים

התקופה הנוכחית היא מורכבת מאוד בעבודתם של משרדי עורכי דין הפועלים בתחום של דיני עבודה. כשאנשים רבים הבינו שאין להם מנוס אלא לקבל סיוע כלכלי, אם בדקו האם ההתנהלות שלהם מול המעסיקים הייתה בלתי הוגנת. במילים אחרות: האם העובדים לא קיבלו את מלוא הזכויות שמגיעות להם על פי חוק, מה שמהווה כמובן פגיעה כלכלית לא פשוטה. קושי אחר הוא חוסר המודעות של העובדים והמעסיקים כאחד, עם תקנות שמשתנות חדשות לבקרים, מענקים שהתנאים לקבלתם הם הכול חוץ מברורים ומלכודות שמציבים גורמים פיננסיים שונים, המנצלים את המצב ואת מצוקתם של כל המעורבים.

כל מקרה נשקל לגופו, כך שאין אפשרות להצהיר מראש מה צפויה להיות המדיניות במקרה של פרישת עובד בעקבות נגיף הקורונה. עם זאת מומלץ פעמים רבות לפנות לסיוע משפטי בחינם או בתשלום על מנת לראות האם ייתכן שנעשתה פגיעה ולגבש אסטרטגיה משפטית במידת הצורך. עדיין מוקדם לקבוע כי ידו של מי צפויה להיות על העליונה, כיאה למשבר שנמצא עדיין בעיצומו, וסביר מאוד להניח שבחודשים הקרובים התמונה תתבהר מעט יותר.

אולי יעניין אותך גם:

אלו הן הזכויות המגיעות לעובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום בעת משבר הקורונה

תוכן עניינים
תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום