רישום סימן מסחר והפרתו – גילית שהפרו סימן מסחר שלך?

תוכן עניינים

רישום סימן מסחר והפרתו עמלת במשך שנים על פיתוח או פטנט, תוך השקעה של מאמצים רבים ברישום סימן המסחר. כמה שנים אחרי, ואתם חושד או אפילו בטוח שהפרו את סימן המסחר.

מטבע הדברים, סביר מאד להניח שאתה מרגיש תסכול וחוסר צדק, ומעוניין לדעת מה ניתן לעשות כדי לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לך מעצם ההפרה. כפי שתראה מיד, שדה המשחק אליו נכנסת בעל כורחך הוא ממש לא פשוט.

הנחיות כלליות בעת רישום סימן מסחר

כדי לרשום סימן מסחרי על אדם להגיש בקשה לרשם סימני המסחר על מנת לוודא שהסימן אכן רשאי להירשם בחוק. היו וישנם מקרים בהם לא יתקבל האישור לרשום כסימן מסחרי או להגביל את הרישום בתנאים מסוימים.

לא רק זאת, הרשם אף יכול לדרוש כתנאי לרישום כי מבקש הרישום יוותר על הזכות הייחודית להשתמש בסימן. כמו כן, על מנת להתנות את הבקשה יש לעמוד במספר קריטריונים של הרשם במועדים מסוימים ואם מבקש הבקשה לא עומד בהן – הרשם יראה זאת כבקשה מבוטלת.

במידה ועברתם בהצלחה את תהליך רישום סימן המסחר, ועברתם את כל התהליך כנדרש אתם נחשבים הבעלים החוקיים של סימן מסחרי. אך מה קורה אם פתאום, לאחר כמה שנים גיליתם פתאום כי משתמשים בסימן המסחרי שלכם בדיוק לאותן מטרות שלשמו רשמתם אתם את סימן המסחר? קראו

האם נעשתה הפרה?

הדבר הראשון שצריך להדגיש הוא שלא תמיד מה שנראה כמו הפרה של סימן מסחר הוא באמת כזה.

הפרת סימן מסחר היא מצב בו נעשה שימוש באותו סימן מסחר או בסימן המזכיר אותו מבלי שמקבלים לכך את ההסכמה של בעל הסימן. מכיוון שיש כאן הרבה מאד שטח אפור, ולא רק שחור ולבן, הוגדרו שלושה מבחנים שאמורים לבחון האם באמת יש כאן דמיון מטעה:

  • מבחן המראה והצליל – המבחן המרכזי בו נעשה כיום שימוש. במבחן זה בוחן בית המשפט האם קיים דמיון במראה ובצליל בין סימני המסחר. ההתבוננות כאן היא במכלול השלם ולא בדקויות קטנות, כך שהעתקה של סימן עם שינויים מינוריים במטרה להסתיר את ההעתקה לא צפויים לעבור, מבחינתם של המפרים.
  • מבחן סוג הסחורות וחוג הלקוחות – המבחן בא לבחון את מידת ההשפעה של המוצרים על הסיכון ליצירת אותה הטעיה. במהלך בדיקה זו יסקור בית המשפט את חוג הלקוחות וקהלי היעד, וינסה לקבוע האם לזהות שלהם משפיעה על הסבירות ליצירת ההטעיה, לכאן או לכאן.
  • מבחן יתר נסיבות העניין – מבחן שקשה יותר להגדיר, המבוסס על כלל הנסיבות של המבנה תוך הפעלת שיקולי "שכל ישר" מבחינת של אלה הבוחנים את הסיטואציה.

אז מה עושים?

כאשר מתברר כי יש סבירות גבוהה או מוחלטת לביצוע ההפרה, על פי המבחנים שתוארו מעלה, הרי שנעשתה כאן עבירה אשר העונשים עליה מצידם של המפרים עשויים להיות גבוהים.

במצב זה יכול בעל סימני המסחר להגיש תביעה נגד הצד המפר, שתתמקד בגובה הנזק הנגרם לו כתוצאה מההפרה. כתוצאה מכך תביעות מהסוג הזה עשויות להיות בסכומי כסף גבוהים במיוחד, של מיליוני דולרים.

אופציה אחרת שעומדת עבור התובעים היא לדרוש צו מניעה, כך שהשימוש בסימן המסחר וההפצה שלו תיפסק באופן מיידי.

בחלק מהמקרים ניתן להוסיף לתביעה סעיף בשם "מתן חשבונות", שבא לבחון את הרווח הכלכלי שעשה הגורם המפר באמצעות השימוש באותו סימן מסחר. הצד המופר בהחלט יכול לדרוש אחוזים מסוימים מאותו רווח, בחלק מהמצבים, מה שמעניק נפח גדול עוד יותר לתביעה.

סבלנות היא מילת מפתח עיקרית בתחום המשפטי כמכלול, וכך גם בכל הנוגע להפרת סימני מסחר. לא מעט הליכים בשדה המשחק הזה, גם אם נראים פשוטים על הנייר, מתגלים כמורכבים הרבה יותר בפועל.

הצד הנתבע יקפיד להצטייד כמעט תמיד בסוללה של עורכי דין, שעשויים לבצע מניפולציות שונות במטרה להראות כי לא באמת נעשתה כאן הפרה של סימני מסחר. גם כאשר דבר ההפרה ברור, חישוב הפיצויים שנדרש לקבל הוא מלאכה מורכבת שמצריכה הכנסה של משתנים רבים לתוך המשוואה. מה גם שסכומי הכסף המונחים כאן על כף המאזניים גבוהים.

עקב המורכבות של התחום מומלץ שלא לצאת למערכה לבד, אלא להיעזר בשירותיו של עורך דין הבקיא בתחום הקניין, סימני המסחר, הפטנטים וכן הלאה. עורך הדין יוכל לבחון את המקרה מכל הצדדים שלו, ולשפר את סיכויי ההצלחה עבור התובעים בסופו של יום.

תמונה של דימה
דימה

דימה אחד ממייסדי האתר. מעל 10 שנות ניסיון בתחום