מחלת שיגדון גאוט הינה סוג של דלקת פרקים, שידועה לעיתים גם בשם פודגרה. הסיבה הישירה לפרוץ המחלה היא הצטברות של חומצת שתן מרובה בגוף בכלל ובמפרקים בפרט.
חלק גדול מהסובלים מהמחלה סובלים גם מפגיעה בכליות ומאבנים בכליות. למרות שחלק גדול מהחולים אינם סובלים מירידה ניכרת ביכולת התפקוד היום יומית שלהם, ידועים גם מקרים של התפרצויות והתקפים חריפות שמביאים לפגיעה ביכולת לתפקד באופן נורמטיבי.
למחלת גאוט גורמים שונים ביניהם השמנת יתר, נטייה גנטית, נטילת תרופות לדילול דם, צריכה מוגזמת של אלכוהול ועוד. ככל שהחומצה מצטברת לזמן רב יותר, וגם ככל שהגיל עולה כך הסיכוי שחולים יסבלו ברמה גבוהה יותר. עוד על גורמי הסיכון למחלת שיגדון גאוט תוכלו לקרוא בכתבה הבאה.
בין הסובלים מהצורה החריפה של המחלה ישנם אף אנשים (בעיקר גברים) שמוכרים כנכים, עובדה המאפשרת להם ליהנות מזכויות רפואיות וכספיות מסוימות שתואמות את מצבם. את הזכויות הללו מקבלים באמצעות פניה לרשויות שונות כגון המוסד לביטוח לאומי, קופות החולים, רשויות המס ועוד.
ביטוח לאומי
על מנת לקבל בביטוח לאומי הכרה בנכות, יש צורך לעמוד בפני וועדה רפואית. וועדה זו הינה המשך ישיר של הגשת תביעה מתאימה ואיסוף מסמכים רפואיים.
יש לציין שבניגוד למצבים רפואיים קשים המאופיינים בנכות תפקודית, רק חלק מבין הסובלים משיגדון גאוט זכאים לתגמולים מביטוח לאומי. על מנת לקבל קצבת נכות מביטוח לאומי יש צורך להוכיח חוסר יכולת לעבוד.
חוסר יכולת זה, המכונה "דרגת אי כושר" יכול להיות מלא (100 אחוז) או חלקי (פחות ממאה אחוז). דרגת אי כושר זאת אמורה להצטרף לנכות רפואית הנבדקת על ידי אנשי הביטוח הלאומי. הפגיעה המוחשית ביכולת ההשתכרות של החולה, בתוספת מאפיינים כגון גילו, מקצועו וגורמים נוספים, תבוא לידי ביטוי בגובה הקצבה לה הוא יהיה זכאי.
למותר לציין שחולה שיגדון, גם כזה שפגיעתו התפקודית אינה גבוהה, יכול להימצא זכאי לשיקום מקצועי. במידה ועקב המחלה מתברר שהחולה איננו יכול להמשיך לעסוק בעבודתו הקודמת, שמורה לו הזכות לקבל סיוע מביטוח לאומי בשיקום מקצועי שמשמעו רכישת מקצוע חדש התואם את מצבו.
ניידות וסיוע ברכישת רכב
במידה והמחלה מביאה לקושי ניכר ביכולת הניידות של החולה, פגיעה אשר יכולה לבוא על תיקונה החלקי באמצעות שימוש ברכב ממונע, ישנה לעיתים האפשרות לזכות בקצבה מיוחדת לצורך כך. הקצבה, המכונה קצבת ניידות, יכולה לסייע לחולה ברכישת רכב כמו גם במימון חלק מההוצאות הכרוכות בהחזקת הרכב.
גם לציבור הנוסעים בתחבורה ציבורית יכולה להגיע הטבה. ההטבה היא למעשה הנחה שניתנת למקבלי קצבאות הנכות שמשתמשים בתחבורה באוטובוסים. ההנחה ניתנת באמצעות תעודות זכאות מתאימה.
סיוע מטעם משרד הבריאות ניתן לנכים הזקוקים לשימוש במכשירים מיוחדים לצורך ניידות או לצורך שיקום. בירור בעניין יכול להתבצע באמצעות קופת החולים או לשכת בריאות מחוזית. לרוב יהיה מדובר על השתתפות במימון המכשור לו זקוק הנכה הסובל מנכות צמיתה.
הטבות במקרקעין
חלק ממקבלי קצבאות הנכות מביטוח הלאומי זכאים גם להנחות או לפטורים הקשורים בתשלומים שונים המלווים עסקאות במקרקעין. בין היתר, חולי שיגדון גאוט עשויים להימצא זכאים לקבלת הנחה בתשלום של דמי הסכמה למנהל מקרקעי ישראל. במקביל, ישנה אפשרות לקבלת הנחות בתשלומי מס רכישה, וזאת באמצעות פניה ללשכת מיסוי המקרקעין שבמשרד האוצר.
הטבה אפשרית נוספת לחולים הסובלים מנכות באחוזים ניכרים הינה קבלת סיוע לעניין תשלום שכר דירה או רכישת דירה מאת חברה לדיור ציבורי (כגון עמיד, לדוגמא). בירורים בנושא נעשים באמצעות משרד הבינוי והשיכון.
הטבות מס
חולי שיגדון שנמצאו זכאים לקצבת נכות ואשר מוכרים גם כסובלים מרמה גבוה של פגיעה ביכולתם לעבוד ולהתפרנס זכאים גם להטבות מס שונות. כדי לברר האם מגיע פטור לעניין מס הכנסה, יש לפנות לפקיד השומה ברשות המיסים. חשוב לציין שישנם מקרים שבהם ישנה זכאות למס הכנסה שלילי, במידה ורמת ההכנסה נמוכה.