קוליטיס (או בשמה המלא: "קוליטיס כיבית") היא אחת המחלות הנפוצות במערכת העיכול. מחלה דלקתית זו, המוגדרת ככרונית, פוגעת ברירית המעי הגס, אך ממנו עלולה להתפשט גם לאזורים סמוכים אחרים.
זוהי דלקת רציפה, המופיעה בכמעט מחצית הממקרים באזור הרקטום, ועלולה להביא לדימוים רקטליים, לשלשולים (אפילו דמיים), לעצירות, לאנמיה, לעייפות ואפילו גם לדלקות ולכאבים באזורים אחרים בגוף, דוגמת הפרקים או העיניים. תסמיני קוליטיס עלולים לפגוע קשות באיכות החיים ובאפשרויות התעסוקה של החולים במחלה.
כיום, אין תמימות דעים בעולם הרפואה בנוגע לגורמים המביאים להתפתחותה של המחלה, כשהנחת המוצא היא שמדובר בשילוב של מספר גורמים: בין השאר, גורמים סביבתיים, ובעיקר זיהומים, כמו גם גורמים גנטיים: העובדות מראות כי השכיחות בקרב בני משפחה מדרגה ראשונה הסובלים מהמחלה גבוהה פי 15 מאשר יתר האוכלוסיה.
העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית
העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיביית הוקמה ב-1994, על ידי הורים לילדים החולים במחלות אלה. היא פועלת למען שיפור הזכויות של החולים (אל מול המוסדות הרלוונטיים), מעניקה מידע חשוב על המחלה, תומכת בחולים ובמשפחותיהם ועוד. אחת המטרות של העמותה היא להקל על חולי קרוהן וקוליטיס כיבית להשתלב בחברה, כך שיוכלו לממש את היכולות הגלומות בהם.
הטבות לחולי קוליטיס מהמדינה
קצבת נכות כללית
קצבת נכות כללית ניתנת, מטעמו של הביטוח הלאומי, לאחר מעבר של ועדה רפואית. בסופה, יוחלט על דרגת הנכות של האדם, והאם היא אכן פוגעת בכושר ההשתכרות שלו.
ברמה הכללית, תינתן קצבת הנכות באם נקבעים עבור האדם נכות בשיעור של 40% לפחות, וכן אובדן כושר עבודה החל מ-50%. כמו כן, מוחלט האם הנכות היא זמנית או קבועה. ואגב, כאשר מתקבלת דרגת נכות, עשוי האדם לקבל פטור מתשלומים שונים בקופות החולים.
בכל אחד מהמקרים, כעבור שנתיים נדרש האדם להתייצב שוב בפני הועדה הרפואית, והיא תחליט האם לשנות את אחוזי הנכות, כשגם האפשרות של ביטולם קיימת. נקודה חשובה נוספת היא שעקב העובדה שמדובר במחלה כרונית, הסובלים ממנה זכאים לתקרת תשלום ברכישת תרופות, כלומר, סכום מירבי אותו קופת החולים יכולה לדרוש ממנו עבור התרופות בחודש, ברבעון או בשנה.
קצבת ילד נכה
ילדים חולי קוליטיס, אשר מקבלים תרופות כרוניות להתמודדות עם המחלה בהתאם לתקנות המוסד לביטוח לאומי, עשויים להיות זכאים לקצבת ילד נכה. קצבה זו תיתנן בהתאם לרמת נטילת התרופות שנדרשת מהם, לאופן המעקב הרפואי, לצורך שלהם בטיפול של מבוגר ועוד.
יש לציין כי הורים לילד חולה קוליטיס, מן העבר השני של המשוואה, עשויים לקבל הנחה בארנונה.
גיוס לצבא
ההנחיות כיום במערכת הבריאות הצבאית הן שחולי קוליטיס כיבית מסווגים, כמעט בכל המקרים, כבעלי פרופיל 21. ככאלה, הם פטורים מגיוס החובה לצה'ל. עם זאת, באפשרותם של החולים לבחור להתנדב לצה'ל, לתקופת שירות העומדת על שנתיים. במקרה הזה, יעבור האדם מבחנים פסיכוטכניים, ראיונות אישיים וועדה רפואית, בסיומם יוחלט האם לגייסו בפועל.
כאשר האדם החולה מתנדב, הגיוס יבוסס על מעבר שרשרת חיול, והחל מיום המחרת חמישה ימי השתלמות מתנדבים בבה'ד 7. היום האחרון של ההשתלמות יכלול טקס השבעה, בנוכחות ההורים.
הטבות מס
חולי קוליטיס עשויים לקבל זכויות כלכליות הנוגעות לתשלומים שהם נדרשים לשלם, ובכלל זה:
- פטור ממס הכנסה בעת רכישת דירה.
- הנחה משמעותית בגובה מס הרכישה על דירה.
- הנחה בארנונה עבור דירה.
- קבלת נקודות זיכוי ממס ההכנסה.
- פטור מתשלומי דמי הביטוח הלאומי – ניתן בהתאם לדרגת הנכות שנקבעת.
הטבות נוספות
בין הזכויות הנוספות להן זכאים, במקרים מסוימים, חולי הקוליטיס, ניתן למנות:
- זכאות לדיור ציבורי.
- סיוע בתשלום שכר הדירה.
- הנדסה בדמי הסכמה למנהל מקרקעי ישראל.
- הנחות בנסיעה בתחבורה הציבורית בישראל.
- הנחה בשירותי הטלפוניה של בזק.
- הטבות בחשבון המים.