מחלות דלקתיות רבות יכולות להיות תוצאה של זיהומים, בקטריות או נגיפים וכן כתוצאה מנטייה גנטית וכרונית. בין המחלות הדלקתיות המוכרות כיום למדע הרפואה ניתן למצוא את מחלת הסרקואידוזיס.
מחלה זו עשויה להופיע בצורה קלה יחסית ואפילו לחלוף מאליה ללא כל טיפול. יחד עם זאת, אצל חולים מסוימים יהפוך המצב לכרוני ויידרש טיפול רפואי או טיפול תומך לאורך שנים רבות ואף לכל החיים.
מהי סרקואידוזיס?
מחלת סרקואידוזיס מוכרת כאחת מהמחלות הראומטולוגיות, כאשר עיקר הפגיעה בחולים היא במערכת הנשימה ובריאות. הסיבות לפרוץ המחלה אינן ברורות לחלוטין וגם לא לגמרי ברור מדוע חלק מהחולים מחלימים מאליהם אפילו ללא טיפול בעוד שאצל אחרים מתרחשת החרפה ויש שגם טיפול שמרני לא מספק תוצאות מספקות.
מהות המחלה הינה היווצרות של דלקות ותגובה (לעיתים תגובת יתר) של מערכת החיסון לגורמים מחוללי מחלות וזיהומים. כיוון שמרבית החולים סובלים מנזק לריאות, זוהי הדרך העיקרית שבה מאבחנים את המחלה. לעיתים הדבר נעשה באמצעות צילום ריאות ולעיתים יש צורך גם בבדיקות נוספות כגון ביופסיה, בדיקת דם ועוד.
מלבד פגיעה בכושר הנשימה תתיכן גם חסימה של ממש בדרכי הנשימה. גם ממצאים עוריים נחשבים לנפוצים למשל בדמות פריחה ונגעים וכן יש גם פגיעה בעיניים, יובש בעין, ירידה בחדות הראיה. בנוסף, תתיכן פגיעה מסוימת בתפקוד מערכת החיסון, אפשרי נזק לכבד או לכליות וכן נטייה מוגברת למחלות לב. בחלק מהחולים מופעים כאבים באזורי המפרק או בשרירים, עם או ללא מגבלות בתנועה.
טיפול רפואי בסרקואידוזיס
כאשר קיים חשד לקיומה של מחלת הסרקואידוזיס זכאים החולים לביצוע בדיקות אבחון מתאימות וזאת במקביל לטיפול בסימפטומים שונים.
האבחון יכול להסתייע בבדיקות שנעשות בקופות החולים, מרפאות חוץ או בתי חולים. הטיפול השמרני בחולים מבוסס ברובו על תרופות סטרואידיות אשר מקנות הקלה מסוימת בחלק הארי של החולים.
מכיוון שכרבע מהחולים לערך אינם נרפאים מהמחלה והסימפטומים אצלם מצויים במצב מתמשך, הרי שהם מוגדרים כחולים כרוניים. בהתאם להוראות משרד הבריאות ועל פי סל התרופות, זכאים חולי סרקואידוזיס כרוניים לעלות מופחתת ברכישת תרופות במידה וההוצאות על כך חורגות מתקרה תשלום שנקבעה.
כאשר קיימת פגיעה בניידות וכאשר אין די בטיפול השמרני המקובל עשויים החולים להיות זכאים גם לטיפול שיקומי וכן פיזיותרפיה (מספר טיפולים מקובל, כפי שניתן בכל קופת חולים על פי תקנון פנימי). תוספת טיפולים קיימת לבעלי ביטוח משלים של קופות החולים.
חלק מהחולים ימצאו זכאים גם להשתתפות ברכישה של מכשור רפואי או שיקומי. במידה וקיימת פגיעה בעיניים ובראייה יתכן והחולה ימצא זכאי לפתרונות רפואיים ופרא רפואיים גם בהקשר זה.
זכויות ופגיעה ביכולת ההשתכרות
עבור החולים במחלת סרקואידוזיס שמצבם מוגדר קשה וכרוני ואשר סובלים מירידה של ממש ביכולת התפקוד קיימת אפשרות לממש זכויות מבחינת קצבאות שונות. במידה והירידה בכושר ההשתכרות עולה על חמישים אחוז וכאשר וועדה רפואית של הביטוח הלאומי קובעת לחולה אחוזי נכות של 60% ומעלה עשוי החולה להיות זכאי לקצבת נכות כללית. בנוסף, יקבלו חלק מהחולים גם קצבאות נוספות בהתאם למצבם למשל – קצבת שירותים מיוחדים, קצבת ניידות, שיקום מקצועי.
על מנת לממש את הזכויות השונות מבחינת קצבאות, יש לפנות לביטוח הלאומי עם חוות דעת רפואית ומסמכים רפואיים.
לאחר וועדה רפואית עשוי החולה לקבל את הקצבאות, כולן או חלקן וכמו כן גם זכויות נוספות בעלות הקשר כספי. הנחות ניתן לקבל גם במסים, ניתן לקבל פטור או הנחה בארנונה, הקלות ברכישת דירה או בשכר דירה ועוד.